Docent levensbeschouwing (vervanging wegens zwangerschapsverlof)

Wie zijn wij

Het St. Bonifatiuscollege, ook wel het Boni genoemd, is een havo-, atheneum- en gymnasiumschool in Utrecht met zo'n 1600 leerlingen. We hebben aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling en talenten van alle leerlingen. Onze leerlingen geven aan dat er op onze school sprake is van een veilige en prettige sfeer.  

Vanuit een gewortelde traditie van gedegen klassikaal onderwijs, bevorderen we de betrokkenheid en motivatie van onze leerlingen door hen meer maatwerk en keuzeruimte te bieden. Dit doen we door naast het curriculum van vaklessen, flexlessen voor verdieping, verrijking en coaching in het lesrooster op te nemen. Iedere leerling heeft een coach, een docent die de leerling begeleidt met het leren leren en leren plannen, en die een luisterend oor biedt. 

Het team van docenten is hecht, er zijn regelmatig formele en informele bijeenkomsten voor medewerkers, zoals studiedagen, het medewerkersfeest tot de jaarlijkse pubquiz.  

We zijn blij dat we jaarlijks nieuwe docenten mogen aannemen en begeleiden. We doen dit als keurmerk opleidingsschool zeer zorgvuldig en deskundig. Docenten ervaren hun start op het Boni als een warm bad. Ze voelen zich zeer welkom en goed begeleid. 

Verantwoordelijkheden/functiekenmerken

Op het St. Bonifatiuscollege neemt het vak levensbeschouwing een voorname plek in: in zowel de brugklas als de vierde klas wordt het vak als 2-uursvak aangeboden (2 x 50 min per week). In de brugklas richt het vak zich met name op ontdekking van de grote wereldreligies, in de vierde klas op Identiteitsontwikkeling. In beide jaarlagen leggen wij sterk de nadruk op de “hoofd-hart verbinding”. We nodigen leerlingen uit om aangereikte cognitieve kennis te koppelen aan emotionele kennis. Wat voel jij bij-; vind jij van-; raakt jou in-; resoneert volop bij wat je in onze vaklessen leert over onder meer psychologie, filosofie en religie? Ook is het onze intentie leerlingen zich hierin tot elkaar te laten verhouden: in hoeverre verschillen wij van elkaar in wat wij voelen; vinden; wat ons raakt en wat bij ons resoneert van het geleerde? Het uitwisselen onderling is daarmee erg belangrijk. We hebben er als sectie dan ook bewust voor gekozen niet mee te doen aan centrale toetsmomenten in toetsweken: onze cijferbepaling vindt plaats op basis van praktische opdrachten, open-boek toetsen en in te leveren persoonlijke essays. Het curriculum hebben we helemaal zelf ontwikkeld, er wordt niet met een bestaande methode gewerkt. Tevens wordt bij levensbeschouwing niet gewerkt met een PTA; zodoende hebben wij de vrijheid om op klassenniveau te variëren in te geven opdrachten. In de regel wijken wij binnen de sectie onderling weinig af van elkaar: echter, die mogelijkheid is er wel als een andere aanpak prettiger lijkt te werken bij een bepaalde klas.

Wij zijn op zoek naar een collega die leerlingen uitdaagt deze slag van denken naar voelen te maken, die bereid is tot flexibel en zelfstandig werken.

De beschikbare uren zijn voor 3 brugklassen en 2 klassen 4V vanaf de meivakantie schooljaar 2023 - 2024 tot de herfstvakantie 2024 - 2025. Mocht je in het laatste jaar van je opleiding tot docent Levensbeschouwing zijn, dan nodigen we ook jou van harte uit om te reageren op deze vacature.

Dit ben jij

  • je hebt passie voor je vak en weet dit over te brengen aan je leerlingen;
  • een serieuze werker die goed de lessen voorbereidt en zich houdt aan de gemaakt afspraken;
  • een plezierige en op samenwerking gerichte collega;
  • je staat open voor feedback van collega’s en past deze toe in de voorbereiding en uitvoering van  je lessen;
  • je maakt op een vriendelijke, complimenterende en bevestigende manier contact met je leerlingen;
  • je bent in staat bent op je eigen handelen te reflecteren en hieruit consequenties te trekken voor de aanpak van je lessen;
  • je neemt initiatieven voor ontwikkeling van het onderwijs en de begeleiding van leerlingen;
  • je verbindt je aan onze school, zowel tijdens de lessen als voor buitenlesactiviteiten en activiteiten voor medewerkers.

Wat wij bieden

  • Een 100-jarige school die volop in beweging is, met ambitieuze en lerende collega’s.
  • Een mooi vernieuwd schoolgebouw en een uitdagend rooster met vaklessen en flexuren.
  • Inschaling volgens cao-vo op basis van taakverdeling, deskundigheid en ervaring.
  • Uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden (o.a. een 13e maand, pensioenregeling bij ABP, (spaar)verlofregeling, laptop in bruikleen).
  • Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling onder andere door een eigen academie van de Willibrordstichting, waar het Boni deel van uit maakt.
  • Gratis parkeermogelijkheden bij de school en goede bereikbaarheid met het OV.

Over PCOU Willibrord

PCOU Willibrord is met 43 scholen een grote onderwijsorganisatie in de stad Utrecht en de regio. Daarbij gaat het om 30 scholen voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs en om 13 scholen voor voortgezet onderwijs in Utrecht,
Breukelen, Maarssen, Nieuwegein, Vianen en IJsselstein. We werken met zo'n 2.500 collega's aan het onderwijs voor ruim 20.000 leerlingen.

Wij werken verbindend, tonen lef, hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zijn in alles ontwikkelingsgericht. Of het nu gaat om onze leerlingen of om collega's. Iedereen is welkom en diversiteit en veelkleurigheid wordt gekoesterd. Voor elk kind is er een passende plaats op één van onze scholen en voor elke nieuwe collega hebben wij een inspirerende en uitdagende werkomgeving. Wij werken gezamenlijk aan één helder doel: Voor elke leerling de beste ontwikkelkansen!

Solliciteren

Wij zien je motivatiebrief met curriculum vitae graag uiterlijk 24 maart 2024 tegemoet. Wij verzoeken je deze brief te richten aan onze rector Hanneke Schreuder.

 

Vacaturekenmerken