Wil je zij instromer worden?

Primair onderwijs

Heb jij weleens gedroomd over die mooie baan in het onderwijs, maar weet je niet hoe je dat moet aanpakken? Grijp dan deze kans met beide handen aan om als zij instromer bij de PCOU aan de slag te gaan!

Het zij-instroomtraject is een intensief leer- en werktraject van twee jaar. Tijdens deze jaren krijg je zorgvuldige, deskundige begeleiding op school, vanuit PCOU Willlibrord en de pabo-opleiding.

Hoe ziet dit traject eruit?

  • We bieden je uitdaging en plezier in een nieuwe werkomgeving op een van onze scholen.
    Een uitstekende basis voor jouw loopbaan als leerkracht
  • Na twee jaren hard werken en veel leren ben jij de trotse leerkracht met een bevoegdheid om voor de klas te mogen staan en een vaste aanstelling bij PCOU!
  • Een deel van de week werk je op een basisschool en de andere helft van de week studeer je op Hogeschool.
  • Je staat de eerste maanden in de dubbel, dat betekent dat je samen met een ervaren leerkracht voor de klas staat 

Wil je meer informatie?

Routekaart naar leraar basisonderwijs

Als je weet dit is mijn droombaan en als je besloten hebt de kans te pakken wat dan?
Je kunt jouw sollicitatie middels motivatie en cv sturen naar: werken@pcouwillibrord.nl

  • Op basis van jouw cv en motivatiebrief laten we je weten of je wordt uitgenodigd voor een eerste kennismakingsgesprek. We streven ernaar binnen 2 werkdagen een reactie op jouw aanmelding te geven.
  • Binnen één week staat er een kennismakingsgesprek gepland op één van onze scholen met een schoolleider en projectleider zij-instroom.
  • Na dit gesprek worden er bezoeken gepland op meerdere van onze scholen om kennis te maken met het werken binnen het onderwijs.

Zij-instromer Dorine:

‘In het onderwijs blijf je leren, heel uitdagend’

Wanneer Dorine Planting een documentaire ziet over het lerarentekort, gaat het bij haar kriebelen. Het onderwijs, is dat iets voor haar? Na contact met Utrecht Leert kan ze binnen no-time aan de slag als leerkrachtondersteuner op de Koningin Beatrixschool van PCOU Willibrord, waarna Dorine begin dit schooljaar start met het zij-instroomtraject. “Van mijn juridische werk ben ik gewend om werkzaamheden snel onder de knie te hebben. In het onderwijs merk ik dat je blijft leren, elke dag opnieuw. Heel uitdagend.”

Eén avond per week volgt Dorine college, de rest leert zij in de praktijk. “Vanuit de opleiding kijken we tien dagdelen mee bij collega’s op de eigen school en op andere scholen. Heel waardevol. Door al die verschillende inzichten vorm ik mijn eigen visie op het onderwijs. Andersom inspireer ik mijn collega’s ook met frisse ideeën. Zo bracht ik vanuit de opleiding een taal- en schrijfopdracht in, waarbij kinderen op een interactieve manier een herkenbaar thema bespreken, verwoorden en tekenen.”

“Eigenlijk wist ik heel weinig over het vak. Meer dan het beeld van een leerkracht voor de klas, was het niet. Ik ben ondergedompeld in een heel nieuwe wereld die me uitstekend bevalt. Waar ik aan moest wennen is dat je veel feedback krijgt. Van collega’s, maar ook van de kinderen. Die houden je een spiegel voor. Tegelijkertijd is het geweldig leuk om te zien hoe leerlingen op je reageren en zijn collega’s ontzettend betrokken. Iedereen helpt elkaar, we maken samen thema’s. Heel gezellig en warm.”

Dorine zou het traject zeker aanraden, zeker als je van een sprong in het diepe houdt en het bij je leefsituatie past. “Het kost tijd en energie, maar wat mij betreft is dat het wel waard. Ik werk vier dagen in de week, wat als voordeel heeft dat je het vak sneller leert dan wanneer je voor een deeltijdopleiding kiest. Grappig om te vertellen is dat mijn vriend ook zij-instromer is. We zijn een zij-instroomkoppel. Fijn om te kunnen sparren met elkaar. Het voordeel van op latere leeftijd starten is de levens- en werkervaring die je meeneemt. Je weet wat beter wat je belangrijk vindt, kunt beter voor jezelf opkomen en je hebt meer body als je met ouders in gesprek gaat.”