Collega's aan het woord

Lisa Bakker, docent levensbeschouwing Niftarlake College

“Het onderwijs is het mooiste vak dat er is, omdat je elke keer weer met nieuwe mensen in aanraking komt. Samen met al die mensen werk je aan een betere toekomst. Het Niftarlake voelde toen ik binnenkwam als startend docent direct als een warm bad. Wanneer ik denk aan de teamspirit bij ons op school, dan krijg ik gelijk een grote glimlach op mijn gezicht. Je voelt je nooit, nooit alleen. Al mijn collega’s maken zich er superhard voor dat je je onderdeel voelt van het team. Iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen, namelijk: ervoor zorgen dat het zo goed mogelijk gaat met de leerlingen. Bij dat doel voelde ik me direct ontzettend gesteund, dankzij de hulp van collega’s, begeleiding en coaching. Het is een van de redenen waarom ik graag bij PCOU Willibrord werk: de kansen die ik krijg om mijzelf te ontwikkelen en de beste docent te worden die ik kan zijn voor de leerlingen. Als ik weer wat ruimte voel, kijk ik op het dashboard van de PCOU Willibrord Academie en kies ik iets interessants uit. Zoals de training tot werkplekbegeleider die ik volgde, waardoor ook ík leraren in opleiding een fijne start in onderwijsland kan geven.”

Danuta Donk, schoolleider De Regenboog

“‘Wauw, jullie kijken echt om naar je medewerkers’, dacht ik toen ik startte bij PCOU Willibrord. Iedereen wist wie ik was en bood hulp aan. Zo kreeg ik direct alle contactgegevens van collega’s, zodat ik hen makkelijk kon benaderen. Nog altijd kan ik hulplijnen inschakelen en ook als ik dat niet doe, krijg ik af en toe een telefoontje van een collega. Die vraagt dan hoe het met me gaat en of ik ergens behoefte aan heb. Juist de korte lijntjes maakt dat ik me gezien voel. We zijn een grote scholengroep, maar ook heel klein, omdat je in een hecht team werkt. We zijn er altijd voor elkaar. Verder krijg ik bij PCOU Willibrord de ruimte om mijn eigen expertise in te brengen. Het is zo fijn dat er naar je wordt geluisterd. Ik kan op mijn beurt terugvallen op de expertise van anderen.
Ik vind het mooi dat we zoveel verschillende scholen hebben, met zoveel verschillende visies, en toch allemaal voor hetzelfde staan, namelijk alle kinderen het beste onderwijs bieden dat er bestaat. Iedereen is ‘eager’ om te leren en te professionaliseren en dat maakt het ontzettend leuk om bij PCOU Willibrord te werken.”

Ruud Adelaar, leerkracht Belle van Zuylen

“Ik zou iedereen aanraden om bij PCOU Willibrord te werken, omdat er zoveel keuze is qua scholen. Dat maakt dat je altijd nieuwe uitdagingen kunt aangaan. Ik ben begonnen in de flexpool. Het was interessant en nuttig om een inkijkje te krijgen in verschillende scholen. Daarna heb ik de keuze gemaakt voor het speciaal basisonderwijs. Het team van de Belle van Zuylen is heel leuk en enthousiast. We staan klaar voor elkaar en er is ook tijd voor gezelligheid en lol. Vanaf de start voelde ik me welkom en die hartelijke ontvangst ervaar ik nog steeds als ik binnenstap. Ook fijn: bij PCOU Willibrord zijn er veel mogelijkheden om je te ontwikkelen. Je kunt cursussen volgen via de PCOU Willibrord Academie of een aanvraag doen voor een externe cursus. Ik vind dat er heel goed met je wordt meegedacht.”

Joyce Heikamp, docent Stip VSO

“Het is fijn om uitgedaagd te worden om na te denken over je toekomst. Tien jaar geleden begon in als leerkracht bij Stip VSO, een school voor zeer moeilijk lerende jongeren. Ik werkte vijf dagen per week in de klas. Toen ik mijn ambities besprak met mijn leidinggevenden, gaven ze me de ruimte om mijzelf te ontwikkelen tot teamcoördinator. Ik heb net weer een training afgerond over agressiehantering. Nu heb ik meerdere taken binnen de school: een droombaan. Het maakt dat ik nog elke dag met veel plezier naar mijn werk ga. Wat ik ook leuk vind is dat we elkaar op Stip veel feedback geven, en vooral ook complimenten voor de dingen die we goed doen. Ook de leidinggevenden zijn ontzettend betrokken. Je kunt altijd bij ze terecht als er wat is, maar juist ook om de leuke dingen die je meemaakt te delen. Iedereen leeft enorm mee.”

Johan Beijen, adviseur onderwijs, kwaliteit en innovatie

“Wat mij trots maakt is dat ik in mijn rol als onderwijsadviseur elke dag een bijdrage kan leveren aan heel veel verschillende scholen, zowel in het primair als voortgezet onderwijs. De kracht van onze scholengroep is dat elke school autonoom is, en dat er tegelijkertijd verbinding is tussen de verschillende sectoren. Op elke school waar ik kom word ik met open armen ontvangen. Ik zie het plezier van de collega’s. Dat geldt trouwens ook voor het bestuursbureau. Ook daar heerst een positieve sfeer. Iedereen slaat de handen ineen, met als doel alle scholen zo goed mogelijk te ondersteunen. Werken bij een grote scholengroep heeft als voordeel dat je veel kansen krijgt. Ik werkte als afdelingsleider in het voortgezet onderwijs en ben doorgegroeid tot adviseur onderwijs, kwaliteit en innovatie. Een nieuwe baan, nieuwe uitdagingen bij dezelfde fijne werkgever.”